Ukrainietiškos bandelės “pampuškos”
Ingredientai
Tešlai reikės:
50 ml pieno
1,5 valg. š. cukraus
1 arb. š. sausų mielių
0,5 arb. š. druskos
250 ml vandens
Česnakiniam aptepui reikės:
4 skiltelių česnako
50 g sviesto
Saujos žalumynų (krapų, petražolių)
Druskos
Pipirų
- 1Į šiltą pieną įberti cukraus bei mieles, išmaišyti ir palikti pastovėti 10-15 min., kol mielės taps "gyvos" ir suputos.
- 2Į didesnį dubenį supilti šiltą vandenį, suberti miltus, druską, šiek tiek aliejaus ir pieno bei mielių mišinį. Miltus geriausia berti po truputį ir maišyti šaukštu. Kai pasidaro sunku dirbti šaukštu, baigti minkyti rankomis. Turime gauti lengvą, prie rankų nelimpančią tešlą. Ją palikti inde, šiek tiek patepti alyvuogių aliejumi, kad nedžiūtų paviršius, uždengti maistine plėvele ir palikti šiltai pakilti. Kildinti reikia apie valandą laiko, kol tešla paaugs dvigubai.
- 3Kai tešla pakyla, rankas pasitepus aliejumi formuoti apskritas, vienodo didumo bandeles. Jas dėti į aliejumi pateptą kepimo formą. Uždengti maistine plėvele ir dar pakildinti 20-30 min.
- 4Bandeles patepti kiaušinio plakiniu ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol įgaus rusvą spalvą.
- 5Kol "pampuškos" kepa, reikia pasiruošti česnakinį aptepą. Prikaistuvyje ištirpinti sviestą. Į jį suberti smulkintus žalumynus, išspaustą česnaką, druskos bei pipirų. Viską išmaišyti ir aptepti tik ką iš orkaitės ištrauktas bandeles. Tepant jos turi čirškėti.
- 6Šios bandelės paprastai kepamos prie ukrainietiškų barščių, tačiau puikiai tiks prie bet kokios sriubos ar tiesiog sultinio.