I-V 08:00-17:00 val.

Gardu Gardu fizinė parduotuvė adresu Saltoniškių g. 9, Vilnius (PC „Panorama“)

Špinatų ir fetos sūrio pyragas Spanakopita


Pavasarį pasitinkame išsiilgę žalumynų ir gaminame nesaldų špinatų pyragą – Spanakopita. Tai populiarus graikiškas patiekalas, tradiciškai gaminamas su filo tešla, špinatais ir feta sūriu. Traškus, kreminis, bet tuo pačiu gaivus pyragas puikiai tiks pusryčiams, pietums ar vakarienei ir net gi papuoš šventinį stalą.

Ingredientai


Jums reikės:

400 g špinatų
3-4 vnt. skiltelių česnako
3 vnt. šalotinių svogūnų
Pundelio svogūnų laiškų
Žiupsnelio cukraus
450 g feta sūrio
3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
Pundelio šviežių petražolių
Šiek tiek krapų (pasirinktinai)
100 g lydyto ghee sviesto
450 g filo tešlos
Šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1Į didelį puodą įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir įjunkite kaitrą. Aliejui įkaitus suberkite pusę kruopščiai nuplautų špinatų ir intensyviai maišykite. Jiems apvytus, sudėkite likusius špinatus ir taip pat maišykite, kol špinatai „suvys“. Taip paruoštus špinatus suberkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti.
  • 2Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintus česnakus bei šalotinius svogūnus. Kepkite apie penkias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs. Šioje vietoje labai svarbu stebėti česnakus, jie turi lengvai apkepti ir nepradėti skrusti. Į keptuvę suberkite nuvarvėjusius špinatus ir labai lengvai pakepkite apie penkias minutes, kad nugaruotų perteklinė drėgmė.
  • 3Petražoles, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, suberkite į dubenį, taip pat sudėkite apkeptus špinatus ir išmaišykite.
  • 4Į aukštesnį trintuvo indą sudėkite pusę fetos sūrio, įmuškite kiaušinius ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitą pusę fetos sūrio sutrupinkite į dubenį su špinatais ir apkeptais žalumynais. Kiaušinių ir fetos masę taip pat supilkite į dubenį su jau paruoštais ingredientais ir gerai išmaišykite.
  • 5Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite drėgnu rankšluostuku, kad nesudžiūtų. Taip ją laikykite viso gaminimo metu. Du tešlos lakštus tieskite skersai ant darbinio stalviršio ir patepkite lydytu ghee sviestu. Tada tieskite dar du lakštus, tik šį kartą išilgai ir vėl patepkite sviestu. Kitus du lakštus klokite įstrižai ir vėl patepkite sviestu. Taip tęskite dėliodami po du lakštus sudarydami tarsi žvaigždę ir visus lakštus patepdami sviestu, kol turėsite penkis sluoksnius.
  • 6Apvalią kepimo formą patepkite sviestu, įklokite suglamžytą kepimo popierių ir atsargiai įklokite paruoštus filo tešlos lakštus. Lakštai turi prisiglausti prie kepimo popieriaus, todėl drąsiai ją paspauskite. Supilkite paruoštą špinatų įdarą ir uždenkite likusiais filo tešlos lakštais juos patepdami sviestu. Tešlos kraštų nenupjaukite, o suverskite į kepimo formos vidų sudarydami netvarkingą, raukšlėtą pyrago viršų ir jį patepkite sviestu. Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 190°C laipsnių įkaitintą orkaitę, su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 45 minutes. Jei pyragui iškepus norėsis traškesnio ir labiau apskrudusio viršaus, įjunkite grilio funkciją ir pakepkite dar apie penkias minutes, kol gražiai apskrus.
  • 7Pyragui iškepus lukterkite 15-20 minučių, kol šiek tiek pravės ir tada skanaukite.

Skanaus!


Panašūs receptai

Antienos Velingtono kepsnys su apelsininiu padažu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Kiaulienos karkos terinas

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Grybų štrudelis su filo tešla

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Balandėliai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pomidorinė sriuba su koldūnais įdarytais sūriu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Makaronai su baklažanais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Starkis su pikantiškomis daržovėmis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Sultinga vištienos krūtinėlė su aromatingu kuskusu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Miso grikiai su grybais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Kreminė moliūgų sriuba su krevetėmis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Dešrelės su ypatingu padažu ir bulvių koše

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Sultingi čeburekai su aviena

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Rudeninis vištienos troškinys su grybais ir sviestiniais pyragėliais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Rikotos virtinukai gnudi su raudonuoju pesto

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Spaghetti su sultingais jautienos kukuliais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Antienos šnicelis su briuselio kopūstais

Autorius: Gediminas Endriukaitis