Kalėdinė žąsis su apelsinų salotomis

Ingredientai
Jums reikės:
1 žąsies
1 didelio svogūno
Šviežio rozmarino šakelių
Druskos
Pipirų
1 stiklinės balto vyno
1 kg mažų bulvių
Bulvių prieskonių
2 česnako skiltelių
2-3 didelių apelsinų
Džiovinto raudonėlio
- 1Išdorotą žąsį nuplauti, nudeginti plunksnų likučius, nupjauti riebalų perteklių ir uodegą. Į vidų įdėti per pusė perpjautą svogūną ir porą rozmarino šakelių. Tada gausiai ištepti ir gerai įtrinti žąsį druskos bei pipirų mišiniu. Paukštį surišti kulinarine virve ir prispausti jo galūnės prie kūno, kad kepdamas išlaikytų gražią formą. Į gilią skardą supilti vyną ir įmesti rozmarino šakelę. Ant skardosuždėti groteles ir ant jų padėti žąsį nugara į viršų. Paukščio odą subadyti su mediniu iešmu ir uždengti maistine folija. Pašauti į iki 210°C įkaitintą orkaitę, pakepti 10-15 minučių ir sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 2 valandas, priklausomai nuo žąsies dydžio (1 kg kepa 40 minučių). Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos ant grotelių sudėti prieskoniuose su česnaku ir aliejumi įtrintas bei per pusę perpjautas bulves. Likus 10 minučių iki kepimopabaigos nudengti žąsį. Patiekiant ant stalo bulves apšlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
- 2Apelsinus nulupti su peiliu ir nepalikti baltos odelės. Supjaustyti kubeliais. Atskirame indelyje sumaišyti aliejų, pipirus, druską, džiovintą raudonėlį ir išspaustą česnako skiltelę. Užpilti apelsinus ir išmaišyti. Patiekti su žąsimi ir keptomis bulvėmis.