Balandėliai
Balandėliai – puikiai visiems žinomas ir labai mėgstamas patiekalas, kurį pagal savo receptą gamina beveik kiekviena šeima. O ar kada nors bandėte pagaminti balandėlių “pyragą“? Iš ties šventiškai ir smagiai atrodantis patiekalas, kuriame naudojama brandinta jautiena, kad skonis būtų dar ypatingesnis. Šį kartą balandėlius siūlome gaminti ne įprastai apverdant kopūstą, o lapus suminkštinti šalčiu. Labai lengvas, paprastas būdas nepaliekantis nemalonių kvapų namuose ir neatimantis papildomo laiko. Tereikia pasiplanuoti iš anksto ir leisti kopūstui gerai atšalti. Išbandykite šį puikų receptą, kas žino, gal tai taps nauja šeimos tradicija?
Ingredientai
Padažui reikės:
100 g sviesto
410 g Napoletana padažo
Žiupsnio druskos
Balandėliams reikės:
500 g brandintos, maltos jautienos (~30% riebumo)
300 g apvirtų ryžių
1 vnt. didelio šalotinio svogūno
5 vnt. skiltelių česnako
Pundelio petražolių
1 valg. š. pomidorų pastos
Žiupsnio druskos
Žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 vnt. didelio kopūsto
- 1Į prikaistuvį sudėkite sviestą, jam šiek tiek pratirpus supilkite Napoletaną padažą, vištienos sultinį ir įberkite žiupsnelį druskos. Išmaišykite, šiek tiek pakaitinkite ir atidėkite į šalį.
- 2Į trintuvo indą sudėkite šalotinį svogūną, česnako skilteles, petražoles ir viską susmulkinkite.
- 3Į dubenį sudėkite jautieną, apvirtus ryžius, sutrintas prieskonines žoleles, pomidorų pastą, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- 4Išpjovus iš kopūsto šerdį įdėkite jį į šaldiklį, kol pilnai sušąls, geriausia per naktį. Likus kelioms valandoms iki balandėlių gaminimo, išimkite iš šaldiklio, kad atšiltų. Šaltis padės suminkštinti kopūsto lapus ir jų nereikės apvirti.
- 5Nuo atšilusio kopūsto nulupkite lapus ir padalinkite juos išilgai į dvi dalis išpjaudami kietąją dalį. Į taip išpjautus lapus dėkite po šaukštą įdaro, jį paskirstykite išilgai lapo ir glaudžiai susukite. Taip susuktus lapus su įdaru dėkite vieną šalia kito ratu į neaukštą kepimo skardą, prieš tai ten įpylę šiek tiek anksčiau paruošto padažo. Užpildykite visą kepimo indą balandėliais ir užpilkite pasiruoštu padažu. Galite šiek tiek padažo pasilikti patiekimui. Kepimo indą uždenkite ir dėkite kepti į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija. Kepkite apie valandą laiko. Kepimo laikas priklauso nuo naudojamos orkaitės ir kopūsto lapų storio.