Tartaletė su skrudintais riešutais ir karamele

Ingredientai
Tešlai reikės:
¼ a. š. druskos
1 ½ a. š. cukraus
90 g atšaldyto sviesto, supjaustyto kubeliais
1 kiaušinio trynio
2 v. š. šalto vandens
Įdarui reikės:
250 g skrudintų riešutų (lazdyno, anakardžiai, graikiniai, migdolų)
70 g cukraus
35 g sviesto
1,5 v. š. medaus
-
1
Tešlos gaminimo eiga:
Dideliame dubenyje išsijoti miltus ir sumaišyti su druska ir cukrumi. Ant miltų mišinio sudėti šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais, ir su dideliu peiliu kapoti tol, kol susidarys stambūs trupiniai. - 2Įdėti trynį ir išmaišyti.
- 3Supilti šaltą vandenį ir greitai rankomis suminkyti tešlą tol, kol ji bus vientisa.
- 4Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti tešlą, išpjauti apskritimą, jį įkloti į 22,5 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Iškočioti ir išpjaustyti kraštelius, kraštelių aukštis apie 3 cm.
- 5Kepimo formą su tešla dėti į šaldytuvą valandai laiko.
-
6
Įdaro gaminimo eiga:
Ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą su cukrumi ir medumi. Supilti grietinėlę ir kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant tol, kol ištirps cukrus ir masė pradės darytis tiršta ir rusva (tamsiau geltona). - 7Nuimti karamelę nuo ugnies, sumaišyti su riešutais ir tolygiai paskirstyti į atvėsusią kepimo formą su tešla.
- 8Kepti apie 40 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- 9Išėmus pilnai atvėsinti, nes šilta tešla labai trapi.
- 10Puiki kalėdinė dovana, nes toks pyragas gali labai ilgai stovėti nesugedęs.