Sostinės keksas
Kai kam nostalgiškus prisiminimus keliantis, kai kam galbūt visai negirdėtas, bet tikrai labai gardus ir vertas dėmesio Sostinės keksas. Drėgnas, sunkus, su daug razinų ir paskendęs cukraus pudroje, toks atrodytų labai paprastas, tačiau toli gražu ne prastas. Šis puikus kepinys tiks toms progoms, kai norisi jaukaus, kokybiško kepinio, kurio aromatas pasklis po visus namus ir kvies pasimėgauti jo gabalėliu prie puodelio arbatos.
Ingredientai
Jums reikės:
175 g sviesto
175 g cukraus
3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
175 g – 200 g razinų
0,5 arb. š. kepimo miltelių
Cukraus pudros
- 1Į plakiklio indą sudėkite kambario temperatūros sviestą, supilkite cukrų ir plakite, kol sviestas išpurės. Tada po vieną vis išplakdami sudėkite kambario temperatūros kiaušinius.
- 2Išmirkytas razinas apipilkite miltais ir išmaišykite, kad jos visos pasidengtų miltų sluoksniu. Taip paruoštas razinas sudėkite į tešlą, įpilkite vanilės ekstrakto ir permaišykite. Suberkite išsijotus miltus kartu su kepimo milteliais ir gerai viską išmaišykite.
- 3Pailgą kekso/duonos kepimo formą ištepkite sviestu arba aliejumi ir sudėkite paruoštą tešlą. Tešla turėtų užpildyti tris ketvirtadalius kepimo formos, kad keksas turėtų kur kilti. Tešlą tolygiai paskirstykite ir išlyginkite paviršių. Kad keksas gražiai įplyštų, su peiliu pateptu aliejumi padarykite negilią įpjovą išilgai kekso tešlos.
- 4Taip paruoštą keksą dėkite kepti į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite 10 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 °C laipsnių ir kepkite dar 50 minučių.
- 5Iškepusį ir atvėsusį keksą padenkite storu sluoksniu cukraus pudros.