Meksikietiškos enčilados su plėšyta kiauliena ir sūriu
Enčilada (enchiladas) – kukurūzų tortilijos tradiciškai įdarytos mėsos įdaru, užpiltos gausybe prieskoniu praturtintu padažu ir užkeptos su sūriu. Tai sotus, aromatingas ir charakteringas patiekalas, kuris nukels tiesiai į saulėtąją Meksiką. Rekomenduojame ragauti su paprastu grietinės ir citrinos sulčių padažu, kuris šiam „sunkiam“ patiekalui suteiks gaivumo ir skonių balanso.

Ingredientai
Padažui jums reikės:
50 g saldžios paprikos miltelių
50 g rūkytos saldžios paprikos miltelių
25 g malto kumino
1 valg. šaukšto aitriosios paprikos miltelių
2 valg. šaukštų cukraus
Taip pat reikės:
~12-14 vnt nedidelių tortilijų
400 g brandinto čederio
400 g avių pieno sūrio
Padažui prie enčiladų reikės:
200 g grietinės
1 vnt. žaliosios citrinos sulčių
1 vnt. žaliosios citrinos žievelės
Žiupsnelio druskos
- 1Į aukštesnį puodą supilkite alyvuogių aliejų, saldžiosios paprikos, rūkytos saldžiosios paprikos miltelius, maltą kuminą ir aitriosios paprikos miltelius. Kaitinant ant vidutinės kaitros, vis pamaišant, pakepinkite apie dvi minutes. Tada įpilkite šiek tiek sultinio, gerai išmaišykite, vėl įpilkite sultinio, vėl išmaišykite ir taip maišant, kad neliktų gumuliukų, supilkite visą sultinį. Sudėkite smulkintus pomidorus, įberkite cukraus, supilkite obuolių sidro actą, išmaišykite ir leiskite užkaisti. Padažui užvirus, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, kad vos burbuliuotų ir pagarinkite 10-15 minučių, kad šiek tiek nugaruotų.
- 2Jei naudojate pirktą plėšytą kiaulieną, sudėkite ją į keptuvę (kartu su skysčiu), leiskite keletą minučių pašilti ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Taip paruoštą kiaulieną palikite keptuvėje, kad mėsa sugertų skystį.
- 3Kad būtų lengviau formuoti enčiladas, tortilijas lengvai apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su kokybišku alyvuogių aliejumi.
- 4Čederio ir avių pieno sūrius sutarkuokite per „burokinę“ tarką.
- 5Apkeptas tortilijas po vieną pamerkite trumpam į paruoštą padažą ir sudėkite į atskirą indą.
- 6Į kepimo indą su šiek tiek aukštesniais kraštais įpilkite samtelį padažo ir paskirstykite jį tolygiai per visą indo dugną.
- 7Ant padaže pamirkytos tortilijos išilgai dėkite paruoštą plėšytą kiaulieną, berkite sūrio mišinį ir tvirtai susukite į cilindro formą. Susuktą tortiliją dėkite į kepimo formą su padažu. Taip paruoškite visas tortilijas, kol indo dugnas bus užpildytas. Užpilkite dar porą samtelių padažo ir suberkite visą likusį sūrį.
- 8Dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 20 minučių.
- 9Sumaišykite grietinę su žaliosios citrinos sultimis, tarkuoto žievele ir žiupsneliu druskos.
- 10Iškepusias enčiladas patiekite su grietinės padažėliu.