Kalėdinis pyragas su aguonomis

Ingredientai
Mielinei tešlai reikės:
Žiupsnelio druskos
2 šaukštų cukraus
12 g šviežių mielių (arba 4 g sasų mielių)
1 kiaušinio
70 ml riebaus pieno
50 g kambario temperatūros sviesto
Idarui reikės:
150 g aguonų
250 ml pieno
50 g cukrus
100 g razinų
Vandens razinų mirkymui
- 1Į katiliuką suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite. Įdėkite mielių, įmuškite vieną kiaušinį ir supilkite pieną. Tešlą maišytuvu maišykite lėta eiga, kad tolygiai išsimaišytų visi ingredientai. Taip maišykite apie 4 min. Tuomet minkykite tešlą apie 8 minutes vidutine eiga, kol ji nebelips prie katiliuko kraštų. Galiausiai sudėkite kambario temperatūros sviestą ir maišykite greita eiga, kol sviestas pilnai išsimaišys.
- 2Švarų indą patepkite sviestu, įdėkite tešlą, uždenkite maistine plėvele ir kildinkite apie 1 valandą, kol padvigubės.
- 3Kol kyla tešla, pasiruoškite aguodų įdarą. Aguonas, pieną ir cukrų supilkite į prikaistuvį ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite pamaišant 15-20 minučių. Tuomet atvėsinkite ir sutrinkite su trintuvu, kad susitraiškytų aguonos.
- 4Darbastalį pabarstykite miltais ir ant jo iškočiokite tešlą iki 5mm storio. Stenkitės, kad tešla būtų kuo panašesnė į stačiakampį. Visą paviršių ištepkite trintų aguonų įdarų. Kraštuose palikite apie 1 cm laisvo ploto, kad būtų lengviaus susukti pyragą. Užberkite vandenyje išbrinintas ir nusausintas razinas bei šokolado granules. Suvyniokite vyniotinį.
- 5Vyniotinį perpjaukite pusiau ir iš dviejų dalių susukite pynutę. Įdėkite į pailgą kepimo formą ir palikite kildintis šiltoje vietoje 1-1,5 valandos.
- 6Pakilusį pyragą patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškepusį pyragą būtinai išimkite iš kepimo formos ir leiskite atvėsti.