Be lukšto virtas kiaušinis su topinambų tyre ir traškučiais

Ingredientai
Jums reikės:
300-400 g topinambų
Aliejaus gruzdinimui
Druskos
Šviežių kiaušinių
Citrinos sulčių
Mandarinų skonio alyvuogių aliejaus
- 1Nuvalykite ir stambiai supjaustykite topinambus, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Dar karštus topinambus sudėkite į indą, įpilkite grietinėlės tiek, kad beveik apsemtų bulves, ir trintuvu sutrinkite iki tyrelės konsistencijos.
- 2Jei turite netaisyklingos formos topinambų, jie ypatingai tinka traškučiams pasigaminti. Topinambus labai gerai nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą.
- 3Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens, kad būtų apsemti maždaug 4-5 centimetrai įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų. Tuo tarpu paimkite kiaušinį iš šaldytuvo, kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šaltame kiaušinyje baltymas tampa standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinos sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2-3 minutes, kol sutvirtės baltymas.
- 4Į gilią lėkštę paskleiskite topinambų tyrę, į vidurį dėkite kiaušinį, aplink jį ratų berkite traškučių ir mėgstamų daržovių daigų. Galiausiai apšlakstykite mandarinų aliejumi.