Aguoninis pyragas
Aguoninis pyragas su kondensuoto pieno sirupu ir apelsinų natomis - tikras šventinis gardumynas. Šlapias, sunkus, saldus ir aromatingas, toks koks ir turi būti geras aguoninis desertas. Pyrage nenaudojami įprasti kvietiniai miltai, tad šiuo skanumynu galės mėgautis ir glitimo netoleruojantys. O geriausia dalis - pyragas labai lengvai pagaminamas, tad puikiai tiks, kai nesinori ilgai suktis virtuvėje, bet norisi nustebinti svečius ar namiškius.
Ingredientai
Pyragui jums reikės:
300 g aguonų
7 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
200 g rudojo cukraus
2 vnt. apelsinų žievelių
Žiupsnelio druskos
1 valg. š. rudojo cukraus
Sirupui reikės:
400 g kondensuoto pieno
1 vnt. apelsino žievelės
- 1Aguonas iš vakaro užmerkite dideliame kiekyje karšto vandens, kad išbrinktų. Išbrinkusias aguonas gerai nusausinkite ir sumalkite ar susmulkinkite trintuvo pagalba.
- 2Kambario temperatūros kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sudėkite į plaktuvo dubenį. Suberkite cukrų ir plakite iki puraus, tiršto kremo konsistencijos. Į gautą kremą suberkite aguonas, migdolų miltus ir įtarkuokite apelsinų žievelę. Viską gerai išmaišykite. Gautą masę išimkite į atskirą dubenį.
- 3Į švarų plakiklio dubenį supilkite kiaušinių baltymus, įberkite žiupsnelį druskos ir įberkite šaukštą rudojo cukraus. Išplakite iki standžių putų ir jas per kelis kartus atsargiai įmaišykite į anksčiau paruoštą pyrago masę.
- 4Pyrago kepimo formą ištepkite su šiek tiek aliejaus ir įklokite kepimo popierių. Supilkite paruoštą pyrago masę į kepimo formą ir dėkite kepti į iki 175 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija. Kepkite 45-50 minučių.
- 5Paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite kondensuotą pieną, įtarkuokite apelsino žievelę išmaišykite ir užkaitinkite.
- 6Dar karštame iškepusiame pyrage medinio pagaliuko pagalba padarykite daug mažų skylučių ir jas apliekite paruoštu sirupu. Sirupui susigėrus ir pyragui atvėsus, jį galima pjauti ir ragauti.